Pelargoner

Med pelargoner är det som med livet, försvinner något kommer det nytt i stället. Några av våra mest älskade har vi haft svårt att hålla liv i andra har kommit till och berikat vårt sortiment.

 

Vintern 2017-18 var svår för pelargonerna i kvarnkammaren och en hel del gav upp i februari. Det betyder begänsat sortiment, men vi har ändå fått fram ca 150 st. I år gäller först till kvarnen... rent bokstavligt, särskilt om det är någon sort man längtar efter.

 

Firework, finns det fler av

Hem

Blue Wonder wwebb

Blue wonder...det blev några få

Vi har haft småpelargoner på Stampen i 12 år minst. Från början var det bara tre sorter, de gamla som följt med i nästan 40 år. Nu har sorterna utökats och vi vet inte hur många vi har och det ändrar sig hela tiden.

 Firework web_8622 Adonis webb

Pensépelargonen Charming Adonis ställde upp med många sticklingar den här gången!

För det mesta behöver pelargonerna planteras om inom några dagar för att få ny jord och den kraft de behöver för att växa till sig och sätta blommor. Jorden de växer i är näringsberikad, men näringen i den lilla krukan tar strax slut. För mycker och för lite skämmer allt. Mycket näring ger många och stora blad, för lite ger skral tillväxt.

 

Pelargonsorterna har lite olika växtsätt, några blir som långa palmer andra blir till knubbiga buskar av sig självt. Man märker snart vilken stil växten har och kan rätta sig därefter. De som vill dra på höjden får man knipsa av toppen på några gånger under sommaren de som är buskiga sköter sig själva.

 

Vattning: Pelargoner tål torka bättre än blött. Låt växten torka ut och vattna sedan med svagt gödselvatten, enligt rekommendationen på näringens örpackning.